Verstoring kieviten Manpadslaangebied

Kieviten verstoring manpadslaangebied

Afgelopen zaterdagochtend, 28 april, is het Manpadslaangebied omgeploegd zonder rekening te houden met de daar verblijvende kieviten. Sinds weken baltsen de kieviten boven het agrarisch gebied en hebben daar nesten gemaakt. Waargenomen werd dat mogelijke predatoren als kraaien, meeuwen en buizerds van het terrein verjaagd werden door de kieviten.

De regionale uitvoeringsdienst NHN geeft op hun website het volgende aan: “Vrijwel alle in Nederland in de vrije natuur voorkomende flora en fauna is beschermd. Deze bescherming is geregeld in hoofdstuk 3 van de Wet natuurbescherming. Dit betekent onder meer dat het verboden is om vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen en een aantal vissoorten te verstoren, te vangen of te doden en dat het verboden is om hun rust-, verblijf- en nestplaatsen uit te halen, te verwijderen of te vernielen.”

Een bewoner had de politie ingeschakeld en volgens hen had de tractorbestuurder verklaard dat hij aangetroffen nesten zou verplaatsen en dat hij alleen lege eierschalen had gezien. Indien dit klopt zou dit betekenen dat er jonge kieviten rondliepen en dat minimaal hun rust verstoord is. Stichting Manpadslaangebied heeft wegens verstoring van de kieviten een klacht ingediend bij de Regionale Uitvoeringsdienst NHN die in de provincie Noord-Holland de natuurbeschermingswet uitvoert.

We gaan ervan uit dat aan de jarenlange verstoring hierdoor een einde komt en dat de projectontwikkelaars Parck Manpad en Synchroon respect weten op te brengen voor de natuur.

Stichting Manpadslaangebied, Hans Limper (secretaris), Heemstede. 

Ook te lezen in de Heemsteder van week 18


2 reacties op ‘Verstoring kieviten Manpadslaangebied

  1. Afgelopen dinsdag zag ik een kievietskuiken dood in het water drijven, bij het asfalt speelveldje Linge, foto van gemaakt. Heel naar om te zien met het omgeploegde land op de achtergrond

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s