Raadscommissie eist meer onderzoek naar Manpadslaangebied

De raadscommissie Ruimte behandelde op 26 oktober de nieuwe plannen van de projectontwikkelaars voor hun deel van het Manpadslaangebied. Voorzitter Maria Wiebosch van de Stichting Manpadslaangebied pleitte ervoor niet langer te proberen tot een ’breed gedragen oplossing’ te komen, omdat dat sinds begin deze eeuw niet is gelukt. „Er is zoveel tijd verloren gegaan en in twintig jaar geen enkele ontwikkeling geweest. Neem als gemeente de regie terug en ga tot onteigening over.”

Hieronder het verslag va het Haarlems Dagblad over deze vergadering.

Arnold Aarts

Dinsdag 26 oktober 2021 om 07:31

HEEMSTEDE

De toekomst van het Manpadslaangebied blijft voorlopig ongewis. De Heemstedenaren die na twintig jaar discussie hoopten van de gemeenteraadsleden opheldering te krijgen, kwamen maandagavond bedrogen uit. Aan de orde was de conclusie van het college van B en W dat ook het laatste plan van de projectontwikkelaars niet voldoet aan de voorwaarden die de gemeente stelt.

Zoals gebruikelijk als het Manpadslaangebied op de agenda van een raadscommissie staat, stonden verschillende insprekers (lees: betrokkenen) te trappelen om hun zegje te doen. In dit geval prees Willem Roosendaal – een van de projectontwikkelaars – de zegeningen van het plan om 47 villa’s te bouwen in het gebied. Hij sprak van ’woningen te gast in de natuur’. Uiteraard liet ook de ingehuurde landschapsarchitect Berrie van Elderen weten enthousiast te zijn over het ontwerp.

Verdeeld

Net zo verdeeld als de insprekers waren de politieke partijen. Zo zijn het CDA en de VVD voorstander van het plan. Ze willen in ieder geval dat de verantwoordelijke wethouder Annelies van der Have (Heemsteeds Burger Belang) in gesprek blijft met de projectontwikkelaars.

De coalitiepartijen HBB, GroenLinks en PvdA willen dat vooralsnog niet. Ze eisen meer informatie voordat ze de wethouder met een dergelijke opdracht op pad sturen. Zo laat het rapport van adviesbureau RHO, dat eind vorige week openbaar werd gemaakt, in hun ogen ruimte voor twijfel. Uit de cijfers blijkt dat de betreffende percelen destijds voor ruim 7 miljoen euro door de projectontwikkelaars zijn gekocht en dat inmiddels ruim 4,7 miljoen euro aan rente is betaald.

„Ik vraag me af of die bedragen daadwerkelijk zijn betaald”, aldus GroenLinks-raadslid Eric de Zeeuw. „Ik heb het gevoel dat er tien miljoen euro zoek is aan de kostenkant.” Als de bedragen anders blijken te zijn, is het volgens hem wellicht mogelijk minder dan de 47 villa’s te realiseren. Ook werd door verschillende partijen geopperd woningen in een ander segment te laten bouwen dan het hoogste.

Ontsluiting Herenweg

De raadsleden stemden uiteindelijk in met nieuw onderzoek, waarin verder wordt ingegaan op de cijfers. Ook wordt opnieuw bekeken in hoeverre het haalbaar is om een ontsluiting van het nieuwe wijkje op de Herenweg te realiseren, zodat de bewoners van de Manpadslaan gevrijwaard blijven van extra drukte.

Voor het juridisch onderzoeken van een onteigeningsprocedure, waarbij de gemeente de gronden terugkoopt van de ontwikkelaars en zelf kan bepalen wat er met het gebied gebeurt, was geen meerderheid. Raadslid De Zeeuw kondigde daarop aan dat – met behulp van ambtenaren – zelf te gaan onderzoeken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s