‘Gemeente veronachtzaamt belangen Heemstedenaren bij bebouwing Manpadslaangebied’

Archieffoto: Marieke van der Leij
Archieffoto: Marieke van der Leij

12 mei 2016 – Door: de Dichtbijredactie, Redactie (Heemsteedse Courant)

HEEMSTEDE – Bezwaarmakers vinden het vreemd dat projectontwikkelaars hun invloed aanwenden via de begeleidingsgroep en tegelijkertijd aan de onderhandelingstafel met de gemeente zitten. “Dit is weinig transparant,” schrijft Fred van Luijk die zelf aan de Linge woont.

Die straat grenst direct aan het Manpadslaangebied. Maar ook bewoners van de Grevelingen zien de ontwikkelingen met lede ogen tegemoet. “Het ‘ongevraagd’ advies van de projectontwikkelaars in de Haalbaarheidsstudie om op de open strandvlakte woningen toe te voegen bevreemdt ons en verwerpen wij dan ook krachtig,” zal Van Luijk vanavond tegen de commissie Ruimte zeggen. “Zo ontstaat er bij ons steeds minder draagvlak en vertrouwen in het proces.”

De bedoeling is volgens hem om het gebied groen te houden en te ontwikkelen voor natuur en extensieve recreatie. “Nu lijkt het er steeds meer op dat het groen ten prooi valt aan een nieuwe villawijk. Welk belang hebben burgers van Heemstede bij dit miljoenenproject? Eerst was er sprake van acht woningen, toen 13 en nu 20 kavels (met hoeveel woningen?). Waar houdt het op?”

Bezwaarmakers vragen zich af of het hoge aantal noodzakelijk is om van het complex een natuurgebied te maken. “Omdat de financiële onderbouwing en onderhandeling achter gesloten deuren plaatsvindt is het resultaat voor ons niet te toetsen. Zit in de berekeningen bijvoorbeeld 15 jaar renteverlies verwerkt? Volgens ons hoort dit risico bij ondernemen.”

Omwonenden hopen zolang mogelijk te kunnen genieten van de openheid van het gebied. “De beleving van de openheid vanaf de Leidsevaart en landgoed Leyduin is een belangrijke kwaliteit.”

De groep vindt dat de gemeente regie moet nemen om het belang van de Heemsteedse bewoners beter te waarborgen. Zij is ondertussen bezig met het oprichten van vereniging ‘Houd het Manpadslaangebied open en groen’.

Navraag bij de gemeente leert dat drie van de 12 hectare die de projectontwikkelaars in hun bezit hebben, als groen woongebied wordt ingericht. (huizen met tuinen en infrastructuur). Het gehele gebied is 24 hectare groot.

Het college is gestart met de voorbereiding van een structuurvisie op basis van maximaal 20 bouwkavels in de zuidwesthoek, in een opzet vergelijkbaar met het meest compacte telmodel uit de haalbaarheidsstudie en met een ontsluiting via de Manpadslaan. Inspraakperiode over het ontwerp-bestemmingsplan: van december 2016 tot januari 2017.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s